Къщата-музей на Иван Вазов в Берковица ще отбележи 65 години с изложба

...
Къщата-музей на Иван Вазов в Берковица ще отбележи 65 години с изложба
Коментари Харесай

В Берковица ще покажат лични вещи на Иван Вазов

Къщата-музей на Иван Вазов в Берковица ще означи  65 години  с галерия на персонални движимости на патриарха на българската литература, наречена „ Що е душата на поета “, оповестиха от Общината в Берковица. Вещите ще бъдат предоставени от къщата-музей на Вазов в София.

След откриването ще има поетично-музикална стратегия , отдадена на Вазов. Тя ще бъде изнесена от самодейци от читалище „ Иван Вазов “ в Берковица и от читалище „ Иван Вазов “ в близкото село Бързия. Ще бъдат наградени заслужили дейци на културата от Общината.

Иван Вазов е живял в Берковица като млад и е бил ръководител на Окръжния съд в града в интервала от 7 март 1879 година до 18 септември 1880 година. Неговата къща е превърната в музей, в който и до през днешния ден може да се видят персоналните му движимости и достоверната конюнктура от това време. Всяка година към рождения ден на огромния създател 9 юли се провеждат Вазови дни, в които се вършат изложения за Вазов, показват се отдадени на него книги, а деца стават уредници на музея на Вазов за един ден и изнасят беседи за Вазов пред посетители от цялата страна.

На 17 юли беше проведен поход до връх Ком , отдаден на Вазов, който през 1879 година основава в Берковица първото туристическо сдружение и прави първите проведени изкачвания на връх Ком (2025 метра). Възхитен от природата в този край младият Иван Вазов написа стихотворението „ На Ком “ и още няколко стихотворения за възхвала на природата в Берковица.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР